Afwachten
Als er sprake is van een miskraam die bevestigd is met een echo kun je ervoor kiezen om te wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. In het merendeel van de gevallen vindt binnen 2 weken na het eerste bloedverlies een complete miskraam plaats. Indien de miskraam binnen die periode niet op gang is gekomen, zullen wij je alsnog doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Als de miskraam spontaan op gang komt, dan kun je dat merken aan toenemend vaginaal bloedverlies en buikpijn. De hevigheid, duur en het patroon van het bloedverlies en de buikpijn kunnen erg verschillen bij een miskraam. Over het algemeen is de hoeveelheid bloedverlies te vergelijken met een hevige menstruatie met stolsels en verlies van het vruchtzakje. Wanneer je het vruchtzakje verloren bent, neemt het bloedverlies en de buikpijn snel af. Het bloedverlies kan daarna nog een week aanhouden. De buikpijn is meestal krampend en wordt vaak als hevige menstruatiepijn ervaren.
Verwijzing naar de gynaecoloog
Behandeling met medicijnen
Na controle in het ziekenhuis krijg je medicatie die vaginaal ingebracht moet worden. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Bij ongeveer 20% van de vrouwen is er alsnog een curretage nodig.
Ingreep in het ziekenhuis (curretage)
Als de medicijnen de miskraam niet op gang brengen, zal er een curretage worden voorgesteld waarbij je baarmoeder wordt leeggemaakt onder algehele narcose of een ruggenprik. Dit gebeurt met behulp van een dun plastic buisje dat in de baarmoedermond wordt ingebracht en de baarmoeder leegzuigt. Je mag meestal dezelfde dag weer naar huis.