.
Vitamines tijdens de zwangerschap
Foliumzuur
Foliumzuur (vitamine B11) verkleint de kans op neurale-buisdefecten bij je kind. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte. Ook is er een kleinere kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht
Daarom adviseren we je om ten minste vier weken voordat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent dagelijks 0,4 mg foliumzuur te slikken. Ben je onverwacht of sneller zwanger dan verwacht? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.
Vitamine D3
Vitamine helpt bij de botopbouw van de baby en lijkt de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur en astma-achtige symptomen bij je baby te verlagen. Wij adviseren je om dagelijks 10mcg vit D te slikken gedurende de hele zwangerschap.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een multivitamine speciaal voor zwangeren te slikken, waarin alle vitamines in de juiste dosering aanwezig zijn.
Meer informatie Voedingscentrum
De intake
De eerste zwangerschapscontrole plannen we rond de 7-8 weken van de zwangerschap en duurt ongeveer 60 minuten.
Tijdens deze intake nemen we uitgebreid de tijd om kennis te maken met jullie en bespreken we jullie wensen en verwachtingen.
Ook maken we tijdens deze eerste controle een echo om te kijken hoever je precies zwanger bent, of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt van jullie kindje.
Tijdens deze afspraak stellen we jullie veel vragen. Zo krijgen wij een compleet beeld van jullie gezondheid en situatie, zodat wij onze zorg hierop kunnen aanpassen.
Daarnaast geven we je deze controle veel informatie over een gezonde start van je zwangerschap en zullen we met jullie in gesprek gaan over prenatale screening.
Vervolgafspraken
Iedere vrouw ervaart haar zwangerschap anders. Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam, de ene vrouw vindt het heerlijk om zwanger te zijn, de ander heeft enorm veel klachten.
Tijdens de vervolgcontroles staan we stil bij hoe je je voelt, hoe jullie de zwangerschap beleven en hoe jullie kijken naar het aankomend ouderschap. We vinden het belangrijk dat je al je vragen, zorgen, verwachtingen en wensen met ons kunt bespreken, zodat wij jullie op een gepaste wijze hierin kunnen begeleiden en ondersteunen.
Daarom heb je zo`n 12-14 controlemomenten tijdens je zwangerschap. Tijdens deze afspraken nemen we ruim de tijd voor je, zo leren we elkaar goed kennen.
Alle controles worden in een digitaal, persoonlijk dossier bijgehouden in een beveiligde omgeving. Deze kun je ten alle tijden zelf inzien.